Značenje i porijeklo prezimena MESARIĆ

Značenje prezimena MESARIĆ: Od mesarskog zanimanja do prezimena

Prezime Mesarić je jedno od češćih prezimena u Hrvatskoj. Prema popisu iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 1.400 osoba s ovim prezimenom. Prezime Mesarić je specifično po tome što je nastalo od zanimanja mesara, što se može iščitati i iz samog prezimena.

U srednjem vijeku, u Hrvatskoj su se počela javljati prezimena koja su bila izvedena od zanimanja ili nadimaka. Tako su se pojavila prezimena poput Kovačić, Štefančić, Pečnik i slično. Prezime Mesarić spada upravo u tu kategoriju prezimena izvedenih od zanimanja.Kao zanimanje, mesarstvo je vrlo staro zanatsko zanimanje. Još u antičko doba postojali su mesari koji su se bavili obradom mesa.

U srednjem vijeku, mesari su bili veoma važni u gradovima jer su bili zaduženi za opskrbu mesom. Bili su organizirani u zanatske udruge, a njihova zanimanja su se prenosila s koljena na koljeno.Prezime Mesarić se prvi put spominje u pisanim dokumentima u 17. stoljeću.

Tada su se pojavljivala prezimena koja su bila izvedena od zanimanja, ali su se dodavali sufiksi koji su označavali posjedovanje ili pripadanje nekom mjestu. Tako se pojavilo prezime Mesarić, koje označava pripadanje nekom mesarskom zanimanju.Prezime Mesarić je karakteristično za područja središnje Hrvatske, posebice za Zagreb i okolicu. Međutim, postoji i nekoliko varijacija ovog prezimena, kao što su Mesnik, Mesin, Meson i slično.U današnje vrijeme, mesari su i dalje važni za opskrbu mesom, ali su se uvelike promijenili načini proizvodnje i prodaje mesa. Uprkos tome, prezime Mesarić i dalje ostaje prisutno u Hrvatskoj i predstavlja podsjetnik na neka davna vremena i važna zanatska zanimanja.