Značenje i porijeklo prezimena RIBIĆ

Ribić kao prezime: Značenje i porijeklo

Ribić je prezime koje se u Hrvatskoj i susjednim zemljama često javlja. Prezime je nastalo od zanimanja ribara, a kao takvo se javlja u gotovo svim dijelovima Europe. Prema nekim izvorima, prezime Ribić je najčešće prezime u Hrvatskoj koje je povezano sa zanimanjem ribara.

Ukoliko želimo razumjeti porijeklo prezimena Ribić, moramo se vratiti u prošlost kada se svako prezime vezalo uz zanimanje ili neku osobinu. U slučaju prezimena Ribić, ono se pojavljuje kao nadimak za osobu koja se bavila ribolovom. Nadimak se kasnije pretvorio u prezime.Kao što smo već spomenuli, prezime Ribić se često javlja u Hrvatskoj, te u susjednim zemljama kao što su Srbija, Bosna i Hercegovina i Slovenija.

Zanimljivo je da se prezime javlja i u drugim dijelovima Europe. Primjerice u Švedskoj se javlja kao Ribbick, u Češkoj kao Rybič a u Italiji kao Ribi.Prezime Ribić je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj, a prema nekim izvorima, nalazi se na 41.

mjestu na listi najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Interesantno je kako se ovo prezime javlja u različitim dijelovima zemlje, od Istre do Slavonije, što govori o čestom bavljenju ribolovom u našoj zemlji.Ukratko, prezime Ribić nastalo je od zanimanja ribara i vjerojatno se pojavilo u vrijeme kada su se prezimena počela koristiti. Ovo prezime se često javlja u Hrvatskoj i susjednim zemljama, a govori o čestom bavljenju ribolovom u našoj regiji.