Značenje i porijeklo prezimena ŠIKIĆ

Povijest prezimena ŠIKIĆ - kako se razvijalo kroz povijest i koje su bile njegove promjene.

Prezime ŠIKIĆ ima dugu i zanimljivu povijest koja seže još u srednjovjekovni period. Ovo prezime se često spominje u Dalmaciji, a posebice u okolici grada Šibenika. Prezime ŠIKIĆ izvedeno je iz imena Šimun, koje se često koristilo u Dalmaciji u prošlosti.U periodu kada su se počela uspostavljati stalna prezimena, u 15.

i 16. stoljeću, prezime ŠIKIĆ se pojavilo u nekoliko različitih oblika, kao što su ŠIKIČIĆ, ŠIKIĆEV, ŠKULIĆ, ŠIKARICA i drugi. S vremenom, prezime ŠIKIĆ postalo je dominantno u području Dalmacije, a posebice u Šibeniku i okolici.Kako je Šibenik bio važna luka i trgovačko središte u srednjem vijeku, mnogi su se ljudi doseljavali u ovaj grad, što je rezultiralo i većim brojem osoba s prezimenom ŠIKIĆ. Kasnije, u 19.

i 20. stoljeću, mnogi su se ŠIKIĆ-evi preselili u druge dijelove Hrvatske i svijeta.Postoje i neke zanimljivosti vezane uz prezime ŠIKIĆ. Jedna od njih je da je poznati hrvatski skladatelj Jakov Gotovac bio oženjen s Marijom Šikić, a njegova opera "Ero s onoga svijeta" sadrži glazbenu temu koja se često povezuje s ovim prezimenom.

Također, prezime ŠIKIĆ se spominje u romanu "Gorski vijenac" Petra II. Petrovića Njegoša, gdje je jedan od likova pod tim prezimenom.Ukratko, prezime ŠIKIĆ ima bogatu povijest koja seže stoljećima unatrag. Kroz povijest se pojavljivalo u nekoliko različitih oblika, ali je prezime ŠIKIĆ postalo dominantno u području Dalmacije, posebice Šibenika i okolice. Mnogi ŠIKIĆ-evi su se tijekom vremena preselili u druge dijelove Hrvatske i svijeta, no ovo prezime i dalje ostaje jedno od najčešćih u Dalmaciji.