Značenje i porijeklo prezimena ZEKIĆ

Značenje prezimena ZEKIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena ZEKIĆ: Odakle potječe?Prezime ZEKIĆ je često prezime u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini te u drugim zemljama Balkana. Prezime zvuči jednostavno, ali ima zanimljivu povijest i značenje.

Prema nekim izvorima, prezime ZEKIĆ potječe od turske riječi "zeki" što znači "čist". U vrijeme Osmanlijskog carstva, turski časnici su dolazili u Bosnu i Hercegovinu, te su neki od njih dobivali nadimak "zeki" jer su bili poznati po svojoj čistoći i urednosti. Kasnije su se ti časnici vjenčavali s domaćim ženama i njihova djeca su dobivala prezime ZEKIĆ kao asocijacija na nadimak njihovih očeva.

Dakle, prezime ZEKIĆ je nastalo kao nadimak koji je kasnije postao prezime.Postoji i druga teorija prema kojoj prezime ZEKIĆ dolazi od imena "zeki" koje je bilo uobičajeno ime među Turcima u to vrijeme.

Također se smatra da prezime ZEKIĆ dolazi iz Albanije, odnosno da je albanskog porijekla.Prezime ZEKIĆ je relativno često prezime u Bosni i Hercegovini, osobito u Hercegovini, gdje se smatra da je najviše ljudi s tim prezimenom. U Hrvatskoj je pak češće u Dalmaciji i okolici Splita.U svakom slučaju, ZEKIĆ je prezime s bogatom poviješću i zanimljivim značenjem koje je vezano za čistoću i urednost, što je nešto što se i danas cijeni i poštuje u našim društvima.