Značenje i porijeklo prezimena SAMARŽIJA

Značenje prezimena SAMARŽIJA: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena SAMARŽIJA: Odakle potječe?Prezime Samaržija je jedno od rijetkih prezimena koje su nastale na području Dubrovačke Republike. Prema nekim izvorima, prezime Samaržija potječe od talijanske riječi "samaritano", što znači Samarijanac.

Prezime Samaržija se može pronaći u obliku Sammartino u Italiji, a postoji i varijanta Sammaruga u švicarskom kantonu Ticino.Međutim, prema drugoj teoriji, prezime Samaržija je nastalo od imena koje je bilo dio vjerskog obreda u Dubrovačkoj Republici. Naime, u Dubrovniku je postojao običaj da se svake godine na Veliki petak izvodi procesija s križem, a jedna od osoba koja je nosila križ nosila je i titulu Samaritanin.

Prezime Samaržija bi u tom slučaju bilo vezano za tu titulu.Postoje i druga objašnjenja porijekla prezimena Samaržija. Prema nekim izvorima, prezime potječe od starog latinskog imena Samarus, što znači "svijetla i brza rijeka".

Prezime bi tada bilo vezano uz neku rijeku ili potok.Prezime Samaržija je u Hrvatskoj najzastupljenije na području Dubrovnika i okolice. Danas se u Hrvatskoj preziva oko 400 osoba s ovim prezimenom. Prezime Samaržija nije zabilježeno u drugim zemljama u velikoj mjeri, osim u Italiji, gdje ga ima u manjoj mjeri.U svakom slučaju, značenje i porijeklo prezimena Samaržija ostaje zagonetka koju treba proučavati i istraživati.