Značenje i porijeklo prezimena ANDRIJEVIĆ

Značenje prezimena ANDRIJEVIĆ: Poreklo i značenje prezimena ANDRIJEVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena ANDRIJEVIĆPoreklo i značenje prezimena ANDRIJEVIĆ može se pratiti do vremena kada se počelo koristiti prezime kao oblik identifikacije pojedinaca. Prezime ANDRIJEVIĆ nastalo je od imena Andrija, koje ima grčko poreklo i znači muškarac hrabar i snažan.

ANDRIJEVIĆ je prezime koje je često zastupljeno na području Balkana, a posebno u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. U tim zemljama je prezime ANDRIJEVIĆ među 100 najčešćih prezimena. Osim u ovim zemljama, prezime ANDRIJEVIĆ se može pronaći i u drugim zemljama, poput Slovenije i Bosne i Hercegovine.Prema nekim izvorima, prvobitni oblik prezimena bio je Andrijašević, a kasnije je skraćen na Andrijević.

Prezime se prvi put spominje u pisanim dokumentima u 18. stoljeću, a najviše se pojavljuje u Dalmaciji i Hercegovini.

ANDRIJEVIĆ je prezime koje ima veliku raznolikost kada je u pitanju njegovo pisanje. Tako se osim ANDRIJEVIĆ, prezime može pisati i Andrijević, Andrijanović, Andrić, Andrijanić, Andričević i drugo. Raznolikost u pisanju prezimena je posljedica činjenice da su ljudi u prošlosti prezimena pisali onako kako su ih čuli i kako su im se činila prikladnima.Ukratko, prezime ANDRIJEVIĆ nosi sa sobom značenje muškarca hrabrog i snažnog, a njegovo poreklo seže do grčkog imena Andrija. Iako postoje varijacije u pisanju prezimena, ono se najčešće sreće na području Balkana, a posebno u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.