Značenje i porijeklo prezimena VIŠNJIĆ

Višnjić kao prezime u Hrvatskoj

Prezime Višnjić je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj te se nalazi na 32. mjestu na popisu najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Prema podacima iz 2017.

godine, u Hrvatskoj živi preko 2.500 ljudi s prezimenom Višnjić. Najveći broj nositelja prezimena Višnjić živi u Zagrebu, Sisku, Kninu, Šibeniku i Virovitici.Prezime Višnjić je nastalo od riječi "višnja", koja je plod voćke višnje. Prema nekim teorijama, prezime je dobilo naziv po nekom mjestu gdje su se uzgajale višnje ili po nekome tko se bavio uzgojem višanja. Prema drugoj teoriji, prezime je dobilo naziv po nadimku osobe koja je bila živahna i puna energije, a koji je bio sličan nazivu voćke.Prezime Višnjić se prvi puta spominje u Hrvatskoj u 17.

stoljeću, točnije u mjestu Brestovcu kod Petrinje. Prvi poznati nositelj prezimena Višnjić bio je Nikola Višnjić, koji je živio u 17. stoljeću.

On je bio poznati pjesnik i skladatelj, a njegova najpoznatija pjesma je "Smrt Smail-age Čengića". Ova pjesma se smatra jednom od najljepših narodnih pjesama u Hrvatskoj.Tijekom vremena, prezime Višnjić se proširilo po cijeloj Hrvatskoj te se danas može naći u svim dijelovima zemlje. Nositelji ovog prezimena su se bavili različitim zanimanjima, od poljoprivrede do zanatskih poslova, a danas se mogu naći u raznim strukama.Ukratko, prezime Višnjić je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj te je nastalo od riječi "višnja". Prvi poznati nositelj prezimena u Hrvatskoj bio je poznati pjesnik i skladatelj Nikola Višnjić, a danas se prezime nalazi u svim dijelovima zemlje.