Značenje i porijeklo prezimena TURINA

Značenje i porijeklo prezimena Turina u Hrvatskoj

Prezime Turina je vrlo često u Hrvatskoj, a prema statističkim podacima, najčešće se sreće u okolici Karlovca, Ogulina, Vojnića te na području Like i Gorskog kotara. No, odakle zapravo potječe ovo prezime?Prezime Turina nastalo je od riječi "tura" što u starijem hrvatskom jeziku označava brdo ili uzvisinu. Prema nekim izvorima, prezime Turina je nastalo kao nadimak za osobu koja je živjela na brdu ili uzvisini.

Drugi pak izvori smatraju da je prezime dobiveno kao nadimak za osobu koja je bila fizički snažna i sposobna popeti se na brdo ili uzvisinu.Prema jednoj teoriji, prezime Turina je nastalo tijekom turskih osvajanja na području Hrvatske. Naime, u to vrijeme, mnogi Hrvati su se skrivali na brdima i planinama kako bi se zaštitili od turskih napada. Stoga su neki smatrali da bi prezime Turina moglo biti nastalo kao naziv za one koji su se skrivali na turama odnosno uzvisinama.Prezime Turina spominje se u Hrvatskoj još od srednjeg vijeka. U pisanim dokumentima iz 15.

i 16. stoljeća može se naći spominjanje osoba s tim prezimenom. Tijekom povijesti, nositelji prezimena Turina bavili su se različitim zanimanjima, kao što su poljoprivreda, stočarstvo, obrtništvo, trgovina i sl.Uz Hrvatsku, prezime Turina može se pronaći i u drugim zemljama, poput Italije ili Španjolske.

No, u Hrvatskoj je ovo prezime vrlo često te se može pronaći u gotovo svakom dijelu zemlje. Zanimljivo je da su nositelji prezimena Turina često vezani uz određena područja, pa se tako na primjer Turine iz Like i Gorskog kotara često bave stočarstvom, dok su Turine iz okolice Karlovca poznate po proizvodnji meda.Ukratko, prezime Turina nastalo je od riječi koja označava brdo ili uzvisinu te se spominje u Hrvatskoj još od srednjeg vijeka. Prema nekim teorijama, prezime je nastalo kao nadimak za osobu koja je živjela na brdu ili uzvisini, dok su druge teorije vezane uz turska osvajanja na području Hrvatske. Nositelji ovog prezimena bavili su se različitim zanimanjima, a danas se prezime Turina vrlo često može pronaći u gotovo svakom dijelu Hrvatske.