Značenje i porijeklo prezimena MIHOLIĆ

Značenje prezimena MIHOLIĆ: Poreklo i značenje imena

Prezime Miholić jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini te Srbiji. Ime Miholić dolazi od muškog imena Mihovil, koje je nastalo od hebrejskog imena Mikael, a znači "Tko je poput Boga?".

Prezime Miholić ima svoje korijene u kršćanskoj tradiciji i vjerskim tekstovima, gdje je Mihovil jedan od arhanđela i predstavlja simbol borbe protiv zla.Prema jednoj teoriji, prezime Miholić potječe iz sela Miholjanec u Hrvatskom zagorju. Ovo selo postoji još od rimskog doba, a u srednjem vijeku spominje se kao posjed hrvatskih vladara i plemića. Pretpostavlja se da su se stanovnici ovog sela nazivali Miholjčani, a kasnije je to ime evoluiralo u prezime Miholić.Druga teorija kaže da se prezime Miholić pojavilo u vrijeme turske vladavine u Hrvatskoj i da je nastalo od imena Mehmed ili Mehmedović.

Tijekom turskih osvajanja, mnogi Hrvati su se preobratili u islam i uzimali turska imena. Kasnije su se neki od njih vratili kršćanstvu i ponovno preuzeli svoja stara imena, no prezime Miholić su zadržali kao sjećanje na prethodnu vjeru.Prezime Miholić se najčešće pojavljuje u sjevernoj Hrvatskoj, a najviše ih je u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Također, ima ih u Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj županiji. U Bosni i Hercegovini najviše ih je u Kiseljaku te u okolici Sarajeva i Tuzle, dok u Srbiji najviše Miholića živi u Vojvodini.Ukratko, prezime Miholić potječe od imena Mihovil, a nastalo je u kršćanskoj tradiciji kao simbol borbe protiv zla. Ime Miholjanec te turska imena Mehmed i Mehmedović također su povezana s porijeklom prezimena Miholić. Miholići su najbrojniji u sjevernoj Hrvatskoj, a također ih ima i u Bosni i Hercegovini te Srbiji.