Značenje i porijeklo prezimena ŠPREM

Značenje i porijeklo prezimena ŠPREM: Povezanost s obrtničkim zanimanjem

Prezime Šprem spada u skupinu prezimena koja potječu iz Hrvatskog zagorja. Prema nekim teorijama, prezime Šprem se odnosi na obrtničko zanimanje kovača. Riječ Šprem, naime, potječe od starog njemačkog izraza "spremman", što znači kovanje.

Ova teorija dobiva na vjerojatnosti s obzirom na činjenicu da su kovači u prošlosti bili vrlo cijenjeni obrtnici, a njihovo znanje i vještine bile su ključne za razvoj gospodarstva. Osim toga, prezime Šprem se u povijesnim dokumentima često spominje u kontekstu obrtništva, što dodatno ukazuje na ovu teoriju.Međutim, postoje i druge teorije o porijeklu prezimena Šprem. Prema jednoj od njih, prezime potječe od starog hrvatskog imena Špira, dok se prema drugoj teoriji radi o izvedenici od riječi "špera", što označava drvenu letvu ili dasaku koja se koristi kao potpora.U svakom slučaju, prezime Šprem je u Hrvatskoj relativno često.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 1.300 osoba s ovim prezimenom. Najviše ih živi u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje se i nalaze neka od najstarijih obitelji s ovim prezimenom.

Uz to, važno je spomenuti da se prezime Šprem često pojavljuje u imenima hrvatskih tvrtki, klubova, udruga i drugih organizacija. To ukazuje na to da se ovo prezime i dalje smatra važnim dijelom hrvatske povijesti i tradicije.Ukratko, iako se ne zna s potpunom sigurnošću što točno znači i odakle potječe prezime Šprem, većina teorija ukazuje na njegovu povezanost s obrtničkim zanimanjem kovača. Bez obzira na točan izvor ovog prezimena, činjenica je da se ono i dalje smatra važnim dijelom hrvatske povijesti i kulture.