Značenje i porijeklo prezimena VUKSANOVIĆ

VUKSANOVIĆ - prezime s korijenom u životinjskom svijetu

Značenje i porijeklo prezimena VUKSANOVIĆPrezime Vuksanović zasigurno je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj je živjelo čak 4,226 osoba s prezimenom Vuksanović.

Ovo prezime ima korijene u životinjskom svijetu, tačnije u vuku.Prezime Vuksanović sastoji se od dva dijela: "Vuk" i "sanović". Prvi dio prezimena, "Vuk", potiče od riječi "vuk", koja na našem jeziku označava veliku divlju životinju iz porodice pasa. Vuk je uvijek bio predmet obožavanja i strahopoštovanja kod mnogih naroda, a u mnogim kulturama vuk se smatra simbolom snage, hrabrosti i pobjede.Kada je riječ o drugom dijelu prezimena, "sanović", on potiče od imena "Sava", koje je u ovom slučaju skraćeno na "san".

Ime "Sava" je vrlo staro ime koje se u našim krajevima koristilo još u ranom srednjem vijeku. Ime "Sava" znači "onaj koji spasi" ili "spasitelj", a može se povezati s imenom rijeke Save, koja ima veliki značaj za ovaj dio Europe.Prema nekim izvorima, prezime Vuksanović potječe iz Hercegovine, odakle se proširilo na ostala područja Balkana. Pretpostavlja se da su se prvi nosioci ovog prezimena bavili stočarstvom i da su imali veliku ljubav prema vukovima.

U to vrijeme, vukovi su bili jedni od najvećih neprijatelja stoke, ali su istovremeno bili i simbolom snage i moći. Zato ne čudi što su mnogi stočari uzimali vuka kao simbol u svom imenu.Danas u Hrvatskoj možemo pronaći brojne poznate osobe s prezimenom Vuksanović, kao što su sportski komentator Saša Vuksanović, glumac Zoran Vuksanović te slikar Nikola Vuksanović. Ovo prezime i dalje je vrlo često u Hercegovini, ali se može pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske.Ukratko, prezime Vuksanović ima svoje korijene u životinjskom svijetu, gdje je vuk bio simbol snage i moći. Prezime se sastoji od riječi "vuk" i imena "Sava", a prema nekim izvorima potječe iz Hercegovine. Danas u Hrvatskoj živi veliki broj ljudi s ovim prezimenom, a među njima su neki od poznatijih sportaša, glumaca i slikara.