Značenje i porijeklo prezimena AUGUSTINOVIĆ

Povijest prezimena AUGUSTINOVIĆ: odakle potječe?

Prezime AUGUSTINOVIĆ jedno je od brojnih prezimena u Hrvatskoj koje sadrži sufiks -ović, a koje se javlja samo u Hrvatskoj i istočnoj Slavoniji. Prezime se sastoji od imena Augustin i sufiksa -ović.Ime Augustin dolazi od latinskog imena Augustinus i znači 'veliki, uzvišeni'.

Augustin je bio popularno ime u kršćanskoj tradiciji, a poznatije je po svetom Augustinu Hiponskom, jednom od najvećih crkvenih otaca Zapada. Ime je bilo popularno u srednjem vijeku i u kasnijim razdobljima, a danas se relativno rijetko koristi.Prezime AUGUSTINOVIĆ prvi put se spominje u Hrvatskoj u 18. stoljeću, a najviše je rasprostranjeno na području Slavonskog Broda, Požeštine i okolice.

Prezime se javlja u različitim oblicima, kao što su Augustinović, Augustović, Augustonović, Augustijanović, Augustinčić i slično.Nepoznato je jesu li svi nositelji prezimena AUGUSTINOVIĆ potekli od iste obitelji ili je riječ o različitim obiteljima koje su neovisno jedne od drugih odabrale isto prezime. Ipak, postoji nekoliko teorija o porijeklu prezimena.

Jedna od teorija kaže da su nositelji prezimena AUGUSTINOVIĆ potekli od nekog svećenika ili redovnika koji je nosio ime Augustin i koji je u svoje vrijeme bio poznat i cijenjen u svojoj zajednici. Tako bi se njegovo ime moglo prenijeti na njegove potomke koji su također odabrali prezime AUGUSTINOVIĆ.Druga teorija kaže da su nositelji prezimena AUGUSTINOVIĆ potekli od neke obitelji koja je bila bliska crkvi ili je imala veze sa svećenicima, pa su tako odabrali prezime koje se povezuje sa svetim Augustinom i kršćanskom tradicijom.Iako nije poznato točno porijeklo prezimena AUGUSTINOVIĆ, ono i dalje ostaje važan dio hrvatske kulturne baštine. Danas u Hrvatskoj postoje mnoge obitelji koje nose ovo prezime, a svaki od njih nosi sa sobom jedinstvenu povijest i priču o svojim precima.