Značenje i porijeklo prezimena BADURINA

Badurina - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Badurina jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Prema podacima iz 2019. godine, u Hrvatskoj živi oko 1.100 osoba s prezimenom Badurina. Badurina je prezime koje se najviše javlja u Primorsko-goranskoj županiji, a zatim u Zagrebu, Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Značenje prezimena Badurina nije jednoznačno i postoje različita tumačenja. Prema nekim izvorima, prezime Badurina dolazi od riječi "badun" ili "badura", što označava osobu koja se bavi nekim zanatom. Tako bi Badurina mogla značiti "badurinov sin" ili "potomak baduna". Prema drugom tumačenju, prezime Badurina dolazi od imena Badur, što je tursko ime koje znači "vitez". U tom slučaju, Badurina bi značila "pripadnik Badurove obitelji".

Međutim, nije sasvim jasno kako se tursko ime Badur pretvorilo u prezime Badurina.Prema jednom izvoru, prezime Badurina se prvi put spominje u 15. stoljeću u mjestu Nerezine na otoku Lošinju. U to vrijeme, Badurine su bile jedna od najznačajnijih obitelji u Nerezinama, a bavili su se brodogradnjom i trgovinom. Kasnije su se Badurine proširile na cijeli otok Lošinj, ali i na susjedne otoke i kopno.

Prema nekim izvorima, Badurine su se u 19. stoljeću doselile u Zagreb, gdje su se bavile trgovinom i industrijskim poduzetništvom. Danas su Badurine prisutne u cijeloj Hrvatskoj, ali i u drugim dijelovima svijeta, poput Sjedinjenih Država, Australije i Njemačke.Ukratko, prezime Badurina jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj, a ima nekoliko tumačenja značenja. Prema jednom izvoru, Badurine su se prvi put spominje u 15. stoljeću u Nerezinama na otoku Lošinju, a kasnije su se proširile na cijelu Hrvatsku i svijet.