Značenje i porijeklo prezimena LEGOVIĆ

Povijest prezimena LEGOVIĆ: Odakle dolazi prezime LEGOVIĆ i kako se razvijalo kroz povijest?

Prezime Legović jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Prezime Legović ima svoje korijene u različitim zemljama Europe, a prvi puta se spominje u raznim povijesnim zapisima i dokumentima.

Prezime Legović potječe iz riječi lega što u srednjovjekovnom značenju označava vojnika.Legović je prezime koje možemo pronaći u gotovo svim dijelovima Hrvatske, a najviše se koncentrira u Dalmaciji, Slavoniji i Zagorju. Legovići su bili poznati kao ratnici koji su se borili protiv turskih osvajača te su se isticali svojom hrabrošću i borbenošću.Prema nekim teorijama, prezime Legović vjerojatno dolazi iz Mađarske i polako se širilo prema Hrvatskoj.

Druga teorija govori da se prezime Legović pojavilo u Hrvatskoj u 15. stoljeću kada su se borili protiv turskih osvajača.

Osim toga, Legovići su bili poznati kao trgovci, obrtnici i zanatlije, a u novije vrijeme mnogi od njih su se bavili politikom i društvenim aktivizmom.Prema etimološkom značenju riječi lega, Legovići su vjerojatno potekli od nekog vojnika koji je bio poznat po svojoj hrabrosti i zaradio nadimak Lega. Postoje i druge teorije koje govore da se prezime Legović može povezati s imenom Legius što u srednjovjekovnom latinskom znači zakonodavac.S obzirom na činjenicu da su Legovići bili poznati kao borci za slobodu i neovisnost Hrvatske, njihovo prezime postalo je simbol vjernosti domovini te su mnogi Hrvati ponosni što nose ovo prezime.Ukratko, prezime Legović ima dugu povijest i može se povezati s različitim zemljama i kulturama. Bez obzira na porijeklo, Legovići su bili poznati kao hrabri i borbeni ljudi koji su se uvijek borili za slobodu i neovisnost Hrvatske. Danas, Legovići su neizostavni dio hrvatske povijesti i kulture te predstavljaju simbol narodnog ponosa i identiteta.