Značenje i porijeklo prezimena BRANKOVIĆ

Povijest prezimena BRANKOVIĆ: od srednjovjekovne Srbije do današnjih dana

Prezime BRANKOVIĆ spada u kategoriju prezimena koja su nastala od muških osobnih imena, a u ovom slučaju od imena Branko. Ime Branko se može izvesti iz različitih izvora, a jedan od njih je grčko ime Bρανχος (Branhos) koje znači "tučak" ili "udarač". U srpskom jeziku ime Branko se često tumači kao "onaj koji sjaji" ili "oni koji su svijetli", što može ukazivati na simboliku sunca ili nade.Prezime BRANKOVIĆ ima svoje porijeklo u srednjovjekovnoj Srbiji, a prvi put se spominje u 14.

stoljeću. Prema nekim izvorima, prezime BRANKOVIĆ potječe od obitelji koja je bila vezana za srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića. Lazar je bio jedan od vodećih srpskih vojskovođa u bitci na Kosovu polju 1389. godine, a njegov zet Vuk Branković je također igrao važnu ulogu u bitci.

Smatra se da su potomci Vuka Brankovića kasnije usvojili prezime BRANKOVIĆ.Od 14. do 17. stoljeća prezime BRANKOVIĆ bilo je prisutno u raznim dijelovima Srbije, ali i u drugim zemljama Balkana.

Nekoliko je poznatih osoba s ovim prezimenom, poput srpskog pjesnika Jovana Brankovića, koji je živio u 19. stoljeću, kao i političara Svetozara Brankovića, koji je bio ministar u srpskoj vladi nakon Prvog svjetskog rata.Tijekom 20. stoljeća prezime BRANKOVIĆ postalo je još češće u Srbiji, ali i u drugim zemljama bivše Jugoslavije. Mnoge poznate osobe iz svijeta sporta, umjetnosti i politike nose prezime BRANKOVIĆ, poput srpskog košarkaškog trenera Duška Ivanovića, hrvatske glumice Jelene Branković ili srpskog političara Borisa Tadića.U današnje vrijeme, prezime BRANKOVIĆ je prilično često u Srbiji, ali se može pronaći i u drugim zemljama Balkana, kao i u dijaspori diljem svijeta. Njegovo značenje i porijeklo svjedoče o bogatoj povijesti ovog područja, ali i o važnosti osobnog identiteta i kulturnog nasljeđa.