Značenje i porijeklo prezimena ŠPIRANEC

ŠPIRANEC - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Špiranec je relativno rijetko prezime u Hrvatskoj, a najčešće se povezuje s područjem Međimurja. Ovo zanimljivo prezime ima složeno značenje, a njegovo porijeklo je povezano s lokalnom poviješću i kulturom.Prezime Špiranec potječe od imena Špiran, koje se u Međimurju pojavljuje još u 16. stoljeću.

Ime Špiran je staroslavenskog podrijetla i znači "šumski čovjek" ili "lovac". Prezime Špiranec se pojavljuje u 19. stoljeću kao patronimik, odnosno prezime koje se odnosi na oca. To znači da je Špiranec bilo prezime koje se koristilo za označavanje osobe kao dijete Špirana.

Kako se u Međimurju često koristilo patronimsko prezime, Špiranec se javlja kao jedno od uobičajenih prezimena u tom području. Iako je ime Špiran nestalo kao osobno ime, prezime Špiranec je ostalo i postalo jedno od prepoznatljivih prezimena u Međimurju.Osim toga, postoje i druga tumačenja značenja prezimena Špiranec. Prema jednoj teoriji, Špiranec može značiti "športski čovjek" ili "navijač".

Ova teorija se temelji na činjenici da se u Međimurju od davnina prakticiraju brojni sportovi, poput lova, ribolova i borilačkih vještina. Međimurje je poznato i po svojoj dugoj tradiciji tamburaške glazbe. Stoga bi se Špiranec mogao povezati i s navijačkim ponašanjem, posebno u kontekstu međimurskih tamburaških festivala.U svakom slučaju, Špiranec je prezime koje se može povezati s nekim od karakterističnih međimurskih običaja i zanimanja. Danas se prezime Špiranec može pronaći u cijeloj Hrvatskoj i svijetu, a nositelji ovog prezimena su poznati i kao ugledni građani, sportaši, znanstvenici i umjetnici.