Značenje i porijeklo prezimena MAROŠEVIĆ

Povijest prezimena MAROŠEVIĆ: odakle potječe?

Prezime MAROŠEVIĆ, poput mnogih drugih prezimena, ima svoje korijene u drevnom svijetu. Pretpostavlja se da je prezime MAROŠEVIĆ nastalo iz imena Maro, koje je bilo često u rimsko doba. Maro je bilo ime koje su Rimljani dali svojim robovima, a zatim se proširilo na obične ljude.

Prezime Marošević se, prema nekim izvorima, sastoji od imena Maro i sufixa -ović, što znači da je Marošević sin nekog Maroa.Drugi izvor porijekla prezimena MAROŠEVIĆ je vezan uz Hrvatsku i Bosnu. Prezime je često bilo prisutno na području Hercegovine, a pretpostavlja se da potječe od prezimena Marešević. Mareševići su bili poznata obitelj iz Hercegovine čija je povijest poznata još iz 16. stoljeća.

Prezime Marešević se sastojalo od imena Mareša i sufixa -ević, što znači da je Marešević bio sin nekog Mareše.Bez obzira na točno porijeklo prezimena MAROŠEVIĆ, činjenica je da se ono danas nalazi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te drugim zemljama diljem svijeta. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi 2.110 osoba s prezimenom MAROŠEVIĆ, dok ih u Bosni i Hercegovini ima oko 500.Uz to, prezime MAROŠEVIĆ ima i zanimljivu povijest.

Tijekom 16. i 17. stoljeća, na području Dalmacije su se pojavile neke obitelji s prezimenom Marošević koje su bile povezane s trgovinom, a koje su često putovale između Dubrovnika i Venecije. U 19. stoljeću, prezime se proširilo na područje cijele Dalmacije, a danas se nalazi u mnogim dijelovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te drugdje u svijetu.Ukratko, prezime MAROŠEVIĆ ima dugu i zanimljivu povijest koja ukazuje na to da je ono nastalo u drevnom svijetu, a da se danas nalazi u mnogim dijelovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine te diljem svijeta.