Značenje i porijeklo prezimena PLAZONIĆ

Značenje prezimena PLAZONIĆ: Odakle potječe?

Prezime Plazonić ima svoje korijene u Hrvatskoj, a točnije u Dalmaciji. Prema nekim izvorima, prezime Plazonić potječe od imena Plaz, koje je bilo uobičajeno ime u Dalmaciji u 16. i 17. stoljeću.

Ime Plaz je nastalo od riječi plaziti se, a vjerojatno je bilo povezano s nekim oblikom zanimanja ili aktivnosti.Prezime Plazonić je nastalo od imena Plaz, uz dodatak sufiksa -on, koji se često koristi u prezimenima u Dalmaciji. Sufiks -ić, koji se također koristi u prezimenima u Hrvatskoj, dodan je kasnije, vjerojatno u 19. stoljeću.Prezime Plazonić se prvi put spominje u 18.

stoljeću u mjestu Žrnovnica kod Splita. U to vrijeme, prezimena su se često mijenjala, a razlog tome su bili različiti faktori, kao što su selidbe, brakovi, promjena zanimanja ili statusa. Stoga je moguće da su neki nositelji prezimena Plaz kasnije promijenili prezime u Plazonić.Danas, prezime Plazonić se može pronaći u različitim dijelovima Hrvatske, ali najviše u Dalmaciji.

Međutim, broj nositelja prezimena je relativno mali, što ukazuje na to da se prezime nije proširilo na veliki broj obitelji.Ukratko, prezime Plazonić potječe od imena Plaz, koje je bilo uobičajeno u Dalmaciji u 16. i 17. stoljeću, a nastalo je od riječi plaziti se. Prezime se prvi put spominje u 18. stoljeću u mjestu Žrnovnica kod Splita, a danas se može pronaći u različitim dijelovima Hrvatske.