Značenje i porijeklo prezimena BUTIGAN

BUTIGAN - značenje i porijeklo prezimena

Prezime BUTIGAN je jedno od mnogih prezimena koja se nalaze u Hrvatskoj. Prezime BUTIGAN je rijetko, ali ipak postoje obitelji koje nose ovo prezime u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i drugim zemljama.Prezime BUTIGAN ima zanimljivo značenje i porijeklo.

Riječ BUTIGAN potječe od talijanske riječi "bottega", što znači trgovina, radnja ili dućan. Prezime BUTIGAN je nastalo od prezimena BOTTEGA, koje je bilo vrlo često u Veneciji i drugim dijelovima Italije. Prezime BOTTEGA se vjerojatno proširilo u Hrvatsku tijekom vladavine Mletačke Republike, kada su mnogi Talijani došli u Hrvatsku kako bi se bavili trgovinom.Prezime BUTIGAN se prvi put spominje u Hrvatskoj u 16. stoljeću.

Tada je u Dubrovniku živio trgovac po imenu Giorgio Bottega, koji je kasnije promijenio svoje prezime u BUTIGAN. Ovo prezime se kasnije proširilo na druge dijelove Hrvatske, posebno u Dalmaciji.Danas postoje mnoge obitelji koje nose prezime BUTIGAN u Hrvatskoj, ali i u drugim dijelovima svijeta. Prezime BUTIGAN je rijetko, ali ipak postoje obitelji koje se ponose ovim prezimenom i njegovim značenjem i porijeklom.

Ukratko, prezime BUTIGAN potječe od talijanske riječi "bottega", što znači trgovina, radnja ili dućan. Prezime BUTIGAN je nastalo od prezimena BOTTEGA, koje je bilo vrlo često u Veneciji i drugim dijelovima Italije. Prezime BUTIGAN se prvi put spominje u Hrvatskoj u 16. stoljeću, a danas postoje obitelji koje nose ovo prezime u Hrvatskoj i drugim dijelovima svijeta.