Značenje i porijeklo prezimena VRANKOVIĆ

Vrste prezimena i značenje prezimena Vranković

Prezime Vranković spada u kategoriju patronimskih prezimena, što znači da se izvodi od imena oca ili djeda. U ovom slučaju, Vranković potječe od imena Vranko, koje je bilo u upotrebi u ranom srednjem vijeku.Vranković je prezime koje se relativno često pojavljuje u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji i Lici.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 3.200 osoba s ovim prezimenom.Značenje prezimena Vranković nije jednoznačno, no pretpostavlja se da potječe od riječi "vran", koja u hrvatskom jeziku označava crnu boju ili vrstu ptice.

Prezime Vranković bi se stoga moglo prevesti kao "crni Vranko" ili "Vranko koji podsjeća na vranu".Postoji i teorija da prezime Vranković potječe od imena Vran, koje je bilo u upotrebi u slavenskom svijetu. Ime Vran znači "crn" ili "tamni", a koristilo se za označavanje osoba koje su imale tamnu kosu ili tamnu put.

Uz prezime Vranković, postoje i varijacije ovog prezimena, poput Vranko, Vrankić, Vrankuljica i slično. Sva ova prezimena imaju isto porijeklo i povezana su s imenom Vranko.U svakom slučaju, prezime Vranković ima bogatu povijest i tradiciju u Hrvatskoj, a nositelji ovog prezimena mogu biti ponosni na svoje slavensko porijeklo i naslijeđe.