Značenje i porijeklo prezimena BAGIĆ

Značenje prezimena BAGIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena BAGIĆ: Odakle potječe?Prezime BAGIĆ jedno je od brojnih prezimena koja su u Hrvatskoj vrlo česta, a u ovom ćemo članku istražiti njegovo značenje i porijeklo.Prezime BAGIĆ potječe od osobnog imena Bago, koje je bilo vrlo često u srednjem vijeku. Ime Bago dolazi od latinskog imena Bacchus, koje se odnosi na rimskog boga vina.

Prezime BAGIĆ je nastalo kao patronim, odnosno prezime koje se dobiva dodavanjem sufiksa -ić na muško osobno ime.Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi više od 3.000 osoba s prezimenom BAGIĆ.

Najviše ih živi u gradovima Zagrebu, Osijeku i Slavonskom Brodu te u općinama Nijemci i Štefanje.Prezime BAGIĆ ne pojavljuje se samo u Hrvatskoj, već i u drugim zemljama poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije te Makedonije. U tim zemljama prezime BAGIĆ najčešće se pojavljuje u obliku Bajić ili Bajič.

U Hrvatskoj su se nositelji prezimena BAGIĆ uglavnom bavili poljoprivredom, stočarstvom i ribarstvom, a danas se bave raznim zanimanjima. Među poznatim nositeljima prezimena BAGIĆ su glumac Žarko Potočnjak, nogometaši Ivan i Tomislav BAGIĆ te književnik i novinar Zvonimir BAGIĆ.Ukratko, prezime BAGIĆ potječe od osobnog imena Bago, a nastalo je kao patronim. Danas se prezime BAGIĆ pojavljuje u brojnim zemljama, a nositelji su se tradicionalno bavili poljoprivredom i stočarstvom.