Značenje i porijeklo prezimena BEŠENIĆ

Značenje prezimena BEŠENIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena BEŠENIĆ: Odakle potječe?Prezime Bešenić jedno je od onih prezimena koja se ne mogu previdjeti. Njegova jedinstvenost i rijetkost čine ga još zanimljivijim.

Ovo prezime ima svoje korijene u Bosni i Hercegovini, a prema nekim izvorima, potječe iz sela Bešenovo u Srbiji.Bešenić je prezime koje je nastalo od imena Bešo. Bešo je muško ime koje se sastoji od dva dijela.

Prvi dio imena "Beš" dolazi od riječi "bešika" što u bosanskom dijalektu znači mjehur. Drugi dio imena "o" je sufiks koji se koristi za muška imena u Bosni i Hercegovini.

Prema tome, ime Bešo znači "onaj koji ima mjehur".Prezime Bešenić nastalo je od imena Bešo, a dodavanjem sufiksa "-enić" koje se koristi za prezimena u Bosni i Hercegovini. Sufiks "-enić" znači "sin od", tako da prezime Bešenić znači "sin od Beše".Prezime Bešenić je rijetko, ali se može pronaći u cijeloj Bosni i Hercegovini, posebno u srednjoj Bosni. Neki izvori navode da se prezime Bešenić može pronaći i u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, ali u manjem broju.Uzimajući u obzir značenje i porijeklo prezimena Bešenić, možemo zaključiti da je to prezime koje ima duboke korijene u Bosni i Hercegovini. Njegova rijetkost i jedinstvenost čine ga još zanimljivijim, a činjenica da se može pronaći u nekoliko zemalja govori o njegovoj dugoj povijesti i tradiciji.