Značenje i porijeklo prezimena PETRINIĆ

PETRINIĆ - značenje i porijeklo prezimena

Prezime PETRINIĆ je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi preko 4.000 osoba s ovim prezimenom.

Prezime PETRINIĆ potječe od imena Petra, koje je izvedeno iz grčkog imena Petros, što znači "kamen".Prema jednom izvoru, prezime PETRINIĆ potječe iz Dalmacije, točnije s područja Šibenika. Drugi izvor navodi da prezime potječe iz Like i da se prvi put spominje u 16. stoljeću.

Prema trećem izvoru, prezime PETRINIĆ potječe iz Bosne i Hercegovine, točnije s područja Livna.U svakom slučaju, prezime PETRINIĆ se pojavljuje u različitim dijelovima Hrvatske, a najviše u Dalmaciji, Lici i Bosni i Hercegovini.Prezime PETRINIĆ ima nekoliko varijanti, kao što su Petrin, Petrinec, Petrinjak i slično.

U nekim dijelovima Hrvatske, kao što su Dalmacija i Lika, prezime se često piše i izgovara kao Petračić.Uz prezime PETRINIĆ, često se javlja i žensko prezime Petrač, koje je izvedeno iz istog imena Petra.U Hrvatskoj, prezime PETRINIĆ se često povezuje s poznatim osobama, kao što su glumac Goran Višnjić, nogometaši Igor i Niko Kranjčar te skijašica Ana Jelušić, koji su svi nositelji ovog prezimena.Ukratko, prezime PETRINIĆ potječe od imena Petra, a javlja se u različitim dijelovima Hrvatske. Iako postoji nekoliko varijanti prezimena, PETRINIĆ je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj.