Značenje i porijeklo prezimena UGRIN

UGRIN - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Ugrin jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 2.200 osoba s ovim prezimenom.Prezime Ugrin ima slavensko podrijetlo, a nastalo je od imena Ugrin.

Ime Ugrin također je slavenskog podrijetla, a dolazi od riječi "ugr" što znači "napad" ili "napadač".Prezime Ugrin prvi se put spominje u 14. stoljeću u Hrvatskoj, a najviše ga ima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, posebice u Međimurju i Zagorju. U Međimurju, Ugrini su bili poznati kao vlasnici zemlje i velikih posjeda te su bili jedna od najuglednijih obitelji u tom kraju.

U Zagorju, Ugrini su bili poznati po svojim zanatima, posebice kovačkom zanatu. Ugrinovi kovači bili su poznati po izradi kvalitetnih oruđa, a neki od njih su se bavili i izradom oružja.Prezime Ugrin nije prisutno samo u Hrvatskoj, već se može naći i u drugim zemljama, posebice u Mađarskoj i Rumunjskoj. U Mađarskoj, prezime Ugrin se pojavljuje u obliku "Ugron", dok se u Rumunjskoj pojavljuje u obliku "Ugrinici".

U današnje vrijeme, prezime Ugrin i dalje je prisutno u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama. Neki od poznatih nositelja ovog prezimena su hrvatski nogometaši Luka i Marko Ugrina, te slovenski skijaš Filip Ugrin.S obzirom na značenje i porijeklo prezimena Ugrin, može se zaključiti da su Ugrini bili hrabri i borbeni ljudi koji su se znali obraniti od napada. Danas, prezime Ugrin predstavlja obiteljsko ime koje se prenosi s koljena na koljeno te predstavlja dio kulturne baštine Hrvatske i drugih zemalja u kojima se pojavljuje.