Značenje i porijeklo prezimena ŠOIĆ

Povijest prezimena ŠOIĆ: Odakle dolazi prezime ŠOIĆ i kako se razvijalo kroz povijest?

Prezime ŠOIĆ jedno je od čestih prezimena u Hrvatskoj, posebice u Dalmaciji. Prezime se prvi put spominje u 17.

stoljeću u Šibeniku, a smatra se da potječe od imena Šimun. U to vrijeme, prezimena su se uglavnom nasljeđivala po muškoj liniji, pa je Šimunov sin dobio prezime ŠOIĆ.Tijekom povijesti, prezime ŠOIĆ bilo je prisutno u različitim dijelovima Dalmacije, ali i u drugim dijelovima Hrvatske. U 19.

stoljeću, kada je u Hrvatskoj uvedena obvezna evidencija stanovništva, prezime ŠOIĆ zabilježeno je u većem broju gradova i općina.U različitim dijelovima Hrvatske, prezime ŠOIĆ mijenjalo je oblik i pisalo se na različite načine. Tako se u nekim dijelovima prezime pisalo kao Šoja, Šoje, Šoša ili Šošić.

Ipak, najčešći oblik prezimena ostao je ŠOIĆ.Zanimljivo je da se prezime ŠOIĆ nalazi i u drugim zemljama, poput Argentine i SAD-a. To je posljedica iseljavanja Hrvata u te zemlje tijekom 20. stoljeća.U današnje vrijeme, prezime ŠOIĆ i dalje je prisutno u Hrvatskoj, a mnogi nositelji ovog prezimena zainteresirani su za njegovo značenje i porijeklo. Iako se ne zna točno značenje prezimena, pretpostavlja se da je povezano s imenom Šimun, odnosno da je nastalo kao odrednica za nekoga tko je bio Šimunov sin.U svakom slučaju, prezime ŠOIĆ ima bogatu povijest i važno je dio hrvatske kulturne baštine.