Značenje i porijeklo prezimena NAĐ

Značenje i porijeklo prezimena NAĐ u Hrvatskoj

Prezime NAĐ jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Iako se često vodi pod srpska prezimena, NAĐ je ustvari staro hrvatsko prezime. Ovo prezime potječe iz mađarskog jezika, a znači "nadati se" ili "očekivati".

Prema nekim teorijama, prezime NAĐ potječe iz vojske. Naime, postojao je titulirani vojni čin "nadlak" u Mađarskoj, a na hrvatskom jeziku se koristio termin "nadložnik". Prezime NAĐ tada je dobila osoba koja je obnašala ovu funkciju. Ova teorija potvrđuje se i činjenicom da su se osobe s prezimenom NAĐ uglavnom bavile vojnim zanimanjima u prošlosti.Prezime NAĐ najviše se pojavljuje u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

U prošlosti su osobe s ovim prezimenom uglavnom bile seljaci, ali se danas pojavljuju u različitim zanimanjima.Prezime NAĐ može se pronaći i u drugim zemljama, poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunjske, Slovačke i Češke. U tim zemljama može imati drugačije značenje i porijeklo.

U Hrvatskoj se prezime NAĐ najčešće piše s velikim slovom "N" i s kvačicom na slovu "D". Međutim, u drugim zemljama često se piše bez kvačice ili s drugačijim načinom pisanja.Uz prezime NAĐ često se vežu i različita prezimena koja su nastala od njega, poput NAĐAK, NAĐBREŽNJAK, NAĐBUDIŠA, NAĐEN, NAĐIĆ, NAĐVAR i slično.Ukratko, prezime NAĐ u Hrvatskoj ima mađarsko podrijetlo i značenje "nadati se" ili "očekivati". Najviše se pojavljuje u Slavoniji, Baranji i Srijemu te je u prošlosti uglavnom bilo povezano s vojnim zanimanjima. Danas se pojavljuje u različitim zanimanjima i može se pronaći u drugim zemljama s drugačijim načinima pisanja.