Značenje i porijeklo prezimena PETEK

Značenje i porijeklo prezimena PETEK: Povezanost s riječju petak i zemljopisno podrijetlo

Prezime Petek jedno je od mnogobrojnih hrvatskih prezimena koje se temelje na nekom pojmu ili riječi. Prema nekim autorima, prezime Petek ima veze s riječju petak, koji u hrvatskom jeziku označava jedan od tjednih dana. Ova pretpostavka temelji se na sličnosti između riječi Petek i petak, no nije potvrđena nikakvim povijesnim izvorima.

Prema drugim teorijama, prezime Petek ima zemljopisno podrijetlo, odnosno potječe od nekog mjesta koje se zove Petek ili je nekada bilo poznato pod tim imenom. U Hrvatskoj postoje neka mjesta koja su poznata pod sličnim nazivima, poput Petkovca u Sisačko-moslavačkoj županiji ili Petkove gore u Gorskom kotaru. Međutim, nije poznato da se bilo koje od tih mjesta zvalo Petek u prošlosti.

Postoje i neki zanimljivi primjeri prezimena Petek iz drugih dijelova svijeta. U Sloveniji, na primjer, prezime Petek zastupljeno je u većem broju, a prema nekim teorijama potječe od nekog starog slovenskog imena. Također, postoje i neki Peteci u Italiji, koji su vjerojatno potekli od nekog slovenskog doseljenika.

U svakom slučaju, nije lako utvrditi pravo značenje i porijeklo prezimena Petek. Moguće je da će se u budućnosti otkriti neki novi povijesni izvori koji će rasvijetliti ovu zagonetku. Do tada, prezime Petek ostat će jedno od mnogih hrvatskih prezimena s nejasnim podrijetlom.