Značenje i porijeklo prezimena KOSIĆ

Značenje i porijeklo prezimena KOSIĆ: Odakle potječe prezime KOSIĆ?

Prezime KOSIĆ može se pronaći u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, te Crnoj Gori. Pretpostavlja se da prezime potječe od imenice "kos" koja označava oštar nož ili sjekiru koju su koristili ljudi za kosidbu. KOSIĆ bi onda mogao značiti osoba koja koristi takav alat.Postoje razne teorije o porijeklu prezimena KOSIĆ.

Jedna od njih kaže da potječe iz Osmanskog Carstva, gdje je prezime bilo "KOSIĆEV". Prema toj teoriji, prezime se proširilo u vrijeme Osmanlija na područje Balkana.Druga teorija govori o tome da je prezime KOSIĆ drevno slavensko prezime, koje se osnovno značenje vezuje uz kosu. Hrvatska obitelj KOSIĆ koja se spominje u 16.

stoljeću u Dalmaciji, bavila se vjerojatno kosidbom.Prezime KOSIĆ nije neobično samo u Hrvatskoj. U Srbiji i Crnoj Gori, prezime je također izrazito često. U Bosni i Hercegovini, prezime KOSIĆ se često pojavljuje u Hercegovini i dolini Neretve.

Prezime KOSIĆ ima poveznicu s brojnim zanimanjima poput krojača, staklara, tkalaca, krošnjara i slično. U nekim dijelovima Balkana, prezime je bilo povezano s ljudima koji su se bavili poljoprivredom i stočarstvom.U današnje vrijeme, prezime KOSIĆ može imati različita značenja, ovisno o regiji u kojoj se pojavljuje. Bez obzira na to, sigurno je da se radi o prezimenu s bogatom poviješću koje seže u daleku prošlost.