Značenje i porijeklo prezimena SABOLIĆ

Značenje i porijeklo prezimena SABOLIĆ:

Prezime Sabolić jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi više od 1.900 osoba s prezimenom Sabolić, a najviše ih živi u Gradu Zagrebu te u Sisačko-moslavačkoj županiji.Prezime Sabolić potječe od imena Sabol, što je skraćeni oblik imena Sebastijan.

Ime Sebastijan potječe od latinske riječi "Sebastianus", što je značilo "iz Sebaste", a Sebaste je bilo ime grada u današnjoj Turskoj. Ime Sebastijan bilo je popularno među kršćanima u ranom srednjem vijeku, a kasnije se proširilo u cijelu Europu.Prezime Sabolić prvi put se spominje u Hrvatskoj u 16. stoljeću, a potječe iz zapadne Hrvatske.

Prezime se tada pisalo Sabolich, a kasnije se razvilo u današnji oblik - Sabolić. Prezime Sabolić pripada skupini prezimena koja su nastala od osobnih imena, a u ovom slučaju od imena Sebastijan.Prezime Sabolić vezuje se uz različite obitelji diljem Hrvatske, a najpoznatiji nositelji prezimena su bili Ivan Sabolić (1881. – 1938.), hrvatski književnik, pjesnik i novinar te njegov sin Branko Sabolić (1917.

– 1943.), hrvatski pjesnik, književnik i antifašistički borac.Ukratko, prezime Sabolić potječe od imena Sebastijan, popularnog kršćanskog imena u srednjem vijeku, a prvi put se spominje u Hrvatskoj u 16. stoljeću. Prezime se vezuje uz obitelji diljem Hrvatske, a najpoznatiji nositelji su bili Ivan Sabolić i njegov sin Branko Sabolić.