Značenje i porijeklo prezimena POLDRUGAČ

Značenje i porijeklo prezimena POLDRUGAČ: Povijest prezimena i njegovo značenje

Prezime Poldrugac jedno je od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj, ali ipak ima svoju povijest i značenje. Prema dostupnim podacima, prezime Poldrugac potječe iz Dalmacije, točnije sa otoka Šolte. Uz to, prezime se može pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske, poput Zagreba, Osijeka i Rijeke.Prezime Poldrugac sastoji se od dvije riječi: "poldrug" i "ča".

Riječ "poldrug" znači "polovica", dok riječ "ča" označava mjesto. Stoga bi se prezime Poldrugac moglo prevesti kao "osoba koja dolazi iz mjesta koje je polovica nečega". Međutim, postoje i druga tumačenja značenja prezimena, poput "osoba koja je polovica nekog drugog" ili "osoba koja je polovica nečega drugog".Prema nekim izvorima, prezime Poldrugac potječe od imena koje su davali djeci u prošlosti. Naime, u nekim dijelovima Dalmacije, djeca su dobivala imena koja su se sastojala od dva dijela, od kojih je jedan dio bio "poldrug".

Tako bi se djeca zvala, primjerice, Poldrug-Mate, Poldrug-Ana ili Poldrug-Ivan.Prezime Poldrugac nije često, ali se ipak može pronaći u nekim arhivskim dokumentima i knjigama. Tako se u knjizi "Hrvatska prezimena" autora Petara Šimunovića spominje da je u Zagrebu 1880. godine živjelo pet osoba s prezimenom Poldrugac.

Također, u knjizi "Hrvatska prezimena u Americi" autora Mate Šimundića spominje se da je u Sjedinjenim Američkim Državama živjelo nekoliko osoba s prezimenom Poldrugac.Ukratko, prezime Poldrugac potječe iz Dalmacije, a sastoji se od riječi "poldrug" i "ča". Prezime se može prevesti kao "osoba koja dolazi iz mjesta koje je polovica nečega". Prema nekim izvorima, prezime je nastalo od imena koje su davali djeci u prošlosti. Iako nije često, prezime se može pronaći u nekim arhivskim dokumentima i knjigama.