Značenje i porijeklo prezimena LAZARIĆ

Povijest prezimena LAZARIĆ - odakle potječe?

Prezime LAZARIĆ jedno je od onih prezimena koja su vrlo zanimljiva i intrigantna. Ono je vrlo rijetko i u Hrvatskoj ga posjeduje tek nekoliko obitelji.

No, unatoč tome, ovaj naziv prezimena ima dugu povijest i značenje.Prema nekim izvorima, prezime LAZARIĆ potječe iz Grčke. U to vrijeme, u Grčkoj se prezime Lazaros koristilo za ljude koji su bili bliski s Isusom Kristom. Kasnije se prezime proširilo i na druge dijelove svijeta, uključujući i Hrvatsku.Prezime LAZARIĆ u Hrvatskoj se uglavnom javlja u Dalmaciji, a najviše u okolici Šibenika i Zadra.

Prema nekim izvorima, prezime LAZARIĆ potječe od imena Lazar, koje je bilo vrlo popularno u Dalmaciji u 16. stoljeću.

Osim toga, prezime se povezuje i s imenom Lazarević, koje je bilo vrlo često u Srbiji u to vrijeme.Prezime LAZARIĆ ima zanimljivo značenje. Ono potječe od imena Lazar, koje na hebrejskom znači "Bog pomaže". Prezime je stoga povezano s vjerom i religijom, a nositelji ovog prezimena često su bili poznati po svojoj pobožnosti i vjerskim uvjerenjima.Danas, prezime LAZARIĆ nosi vrlo malo ljudi u Hrvatskoj, no ono i dalje ima svoju važnost i značenje. Nositelji ovog prezimena mogu se ponositi svojom poviješću i tradicijom, te se nadati da će se ono održati i u budućnosti.