Značenje i porijeklo prezimena HUDOROVIĆ

Značenje prezimena HUDOROVIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena HUDOROVIĆ: Odakle potječe?Prezime Hudorović jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj, a posebno je rasprostranjeno u Dalmaciji. Prezime se sastoji od dva dijela - "hudor" i sufiksa "-ović". Prema nekim teorijama, riječ "hudor" dolazi od starohrvatske riječi "hudo", što znači "loše" ili "zlo".

Druga teorija govori da riječ "hudor" dolazi od imena Hudo, koje je bilo popularno u srednjem vijeku.Prezime Hudorović prvi put se spominje u pisanim dokumentima u 16. stoljeću u Dalmaciji. Prezime je tada bilo zapisano kao Hudorovich, što ukazuje na to da je prezime nastalo od imena Hudo.

Tijekom vremena, prezime se mijenjalo i variralo, a danas se najčešće piše kao Hudorović.Prezime Hudorović danas je rasprostranjeno diljem Hrvatske, a posebno u Dalmaciji. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 3.000 osoba s prezimenom Hudorović.

Najviše ih živi u gradovima Splitu, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku.Zanimljivo je da se prezime Hudorović može naći i u drugim zemljama, poput Slovenije, Srbije i BiH. U Sloveniji se prezime piše kao Hudorovič, a u Srbiji i BiH kao Hudorović.Ukratko, prezime Hudorović potječe iz Dalmacije, a ime se sastoji od riječi "hudor" i sufiksa "-ović". Prezime je nastalo u srednjem vijeku, a danas je rasprostranjeno u Hrvatskoj i susjednim zemljama.