Značenje i porijeklo prezimena PETRINOVIĆ

Povijest prezimena PETRINOVIĆ: kako je nastalo i gdje se prvi put pojavilo?

Prezime PETRINOVIĆ jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj, a prema nekim izvorima, potječe iz dalmatinskog kraja. Prezime PETRINOVIĆ nosi oko 1,500 stanovnika u Hrvatskoj, a najviše ih živi u Zadarskoj županiji.Prema jednoj teoriji, prezime PETRINOVIĆ potječe od imena Petra, koje je bilo vrlo popularno u kršćanskom svijetu. Ime Petra dolazi od grčke riječi "petros", što znači "kamen".

Prezime PETRINOVIĆ tako bi moglo značiti "sin Petra" ili "pripadnik Petra".Prema drugoj teoriji, prezime PETRINOVIĆ može potjecati od prezimena Petrović, koje je također vrlo često u Hrvatskoj. Prezime Petrović je nastalo od imena Petar, a dodatak "-ović" označava pripadnost određenoj obitelji ili kraju. Prezime PETRINOVIĆ bi se tako moglo tumačiti kao "pripadnik obitelji Petrović".

Prvi put prezime PETRINOVIĆ se spominje u pisanim dokumentima u 17. stoljeću, u Zadru, a zatim se pojavljuje i u drugim dijelovima Dalmacije. Tijekom vremena, prezime PETRINOVIĆ se proširilo na cijelu Hrvatsku i danas ga nosi veliki broj ljudi.Uz prezime PETRINOVIĆ, postoje i druga prezimena koja su slična po značenju i porijeklu, poput Petrović, Petrić, Petrov, Petar i sl.

Sva ta prezimena imaju korijen u imenu Petar i govore o tome kako je to ime bilo popularno i često u kršćanskom svijetu.Ukratko, prezime PETRINOVIĆ potječe od imena Petra i može značiti "sin Petra" ili "pripadnik Petra". Prvi put se pojavilo u Dalmaciji u 17. stoljeću, a danas ga nosi veliki broj ljudi u Hrvatskoj.