Značenje i porijeklo prezimena KRNJIĆ

Značenje prezimena KRNJIĆ: Odakle potječe?

Prezime KRNJIĆ često se susreće u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Ovo prezime ima zanimljivo značenje koje se može povezati s nekoliko različitih riječi i pojmova. Prema jednoj teoriji, prezime KRNJIĆ potječe od riječi "krnja" što znači "ograničen" ili "skraćen".

Druga teorija govori da prezime potječe od riječi "krnjak" što znači "manji komad zemlje", što bi moglo ukazivati na to da su nositelji ovog prezimena nekada bili vlasnici manjih posjeda.Postoji i treća teorija koja govori da prezime KRNJIĆ potječe od riječi "krn" što znači "kamen" ili "stijena". Ova teorija se temelji na činjenici da se prezime često susreće u područjima gdje ima puno stijena i kamenja.Porijeklo prezimena KRNJIĆ nije sasvim jasno, ali se pretpostavlja da potječe iz Dalmacije.

Prema nekim izvorima, prezime se prvi put spominje u 18. stoljeću u selu Kričke na području Imotske krajine. Međutim, postoje i druga mjesta u Hrvatskoj gdje se prezime često susreće, kao što su Sinj, Split, Dubrovnik i Zagreb.

Prezime KRNJIĆ može se pronaći i u susjednim zemljama, kao što su Srbija i Bosna i Hercegovina. U Srbiji se prezime najčešće susreće u Sandžaku, dok se u Bosni i Hercegovini najčešće susreće u Hercegovini i Posavini.S obzirom na to da je prezime KRNJIĆ prilično često u regiji, postoji veliki broj ljudi koji ga nose. Mnogi od njih su se bavili različitim zanimanjima, od kojih su neka bila vezana uz poljoprivredu, obrt i trgovinu. Danas se prezime KRNJIĆ može pronaći u različitim društvenim slojevima, a mnogi nositelji ovog prezimena su ostvarili značajne uspjehe u svojim karijerama.