Značenje i porijeklo prezimena TOTIĆ

Značenje prezimena TOTIĆ: Odakle potječe i što znači?

Značenje i porijeklo prezimena TOTIĆ: Odakle potječe i što znači?Prezime TOTIĆ jedno je od brojnih prezimena u Hrvatskoj koje ima zanimljivo porijeklo i značenje. Prezime TOTIĆ potječe od imena Toma, koje je bilo vrlo popularno u srednjem vijeku. Ime Toma dolazi od grčkog imena Thomas, što znači "blizanac".

Prezime TOTIĆ nastalo je od nadimka Tot, koji je bio skraćenica od imena Toma.Prezime TOTIĆ ima zanimljivo značenje. Kao što smo već spomenuli, ime Toma znači "blizanac". Prezime TOTIĆ stoga se može protumačiti kao "blizanac od Toma".

Ovo prezime može se naći u raznim dijelovima Hrvatske, a najčešće se javlja u Dalmaciji i Hercegovini.Prezime TOTIĆ nije bilo vrlo često u prošlosti, no danas se češće susreće. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 1.500 osoba s prezimenom TOTIĆ.

Prezime TOTIĆ može se pronaći i u drugim zemljama, poput Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore.Uz prezime TOTIĆ, postoje i druga prezimena koja su nastala od imena Toma, poput prezimena Tomić, Tomljanović, Tomšić i slično. Prezime TOTIĆ, kao i druga prezimena koja su nastala od imena Toma, ima bogatu povijest i zanimljivo porijeklo. Danas se ovo prezime može naći u raznim dijelovima svijeta, a nositelji ovog prezimena mogu biti ponosni na svoje porijeklo i povijest.