Značenje i porijeklo prezimena KNEZOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena KNEZOVIĆ: Odakle potječe prezime KNEZOVIĆ?

Prezime Knežević jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj, a potječe od imenice "knez". Knez je bio oblik vladara koji je vladao nad manjim teritorijem ili plemenskom zajednicom, a koji je bio podređen nekome "gornjem" vladaru.Prezime Knežević u Hrvatskoj je nastalo u 15.

stoljeću, a prvi zapisi o ovom prezimenu datiraju iz Dalmacije. Prema nekim izvorima, prezime Knežević može biti povezano s osvajačima hrvatskih zemalja nakon pada Kraljevstva Hrvatske u 12. stoljeću, kada su došli veliki broj plemića iz Srbije i Bosne.

Pretpostavlja se da su neki od njih dobili titulu kneza i da su se tako pojavila i prezimena poput Kneževića.U drugim dijelovima Hrvatske, kao što su Zagreb i Slavonija, prezime Knežević se pojavilo nešto kasnije, u 18. i 19. stoljeću.

Prema nekim izvorima, u Slavoniji je prezime Knežević bilo vezano uz posjedovnu strukturu koju su imali knezovi i plemići, dok je u Zagrebu ono bilo povezano s obiteljima koje su bile vezane uz kneževsku kancelariju.Danas, prezime Knežević i njegove varijante kao što su Knežičić, Kneževi, Knežul itd., često se nalaze u Dalmaciji, ali i u drugim dijelovima Hrvatske, ali i u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini te Sloveniji.Uzimajući u obzir njegovo značenje i porijeklo, prezime Knežević može se interpretirati kao prezime koje označava visoku društvenu poziciju plemića ili kneza. S obzirom na brojnost ovog prezimena, može se zaključiti da je bilo mnogo ljudi koji su u prošlosti imali visoku društvenu poziciju te su tako bili nazivani po tom nazivu.