Značenje i porijeklo prezimena SOKOLOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena SOKOLOVIĆ: Povijest i genealogija obitelji Sokolović

Prezime SOKOLOVIĆ, koje se u Bosni i Hercegovini i šire često javlja, u sebi nosi duboko ukorijenjeno značenje i povijest. S obzirom na to da se radi o prezimenu koje je od velike važnosti za povijest Bosne i Hercegovine, ovdje ćemo prikazati povijest i genealogiju obitelji Sokolović.Prezime Sokolović, sastoji se od riječi "sokol" i sufiksa "-ović", što znači da je ime nastalo kao naziv za zanimanje. Sokolović je naziv za osobu koja se bavila lovom na sokolove, a u Bosni i Hercegovini su sokolovi bili izuzetno cijenjeni i traženi.

Stoga se ne čudi što se ovo prezime pojavljuje u cijelom području Balkana i šire.Prema predaji, Sokolovići su porijeklom iz sela Sokolovići u Lijevču polju. Međutim, postoje i druge teorije o njihovom podrijetlu. Prema jednoj od njih, Sokolovići potiču iz okolice Novog Pazara, a prema drugoj, iz okolice Pljevalja. Bez obzira na to odakle su došli, Sokolovići su odigrali značajnu ulogu u povijesti Bosne i Hercegovine.Osnivač obitelji Sokolović bio je Ibrahim, koji se spominje u nekim izvorima iz 15.

stoljeća. Njegov sin Mehmed-beg Sokolović bio je čuveni osmanski vezir, koji je izgradio brojne građevine, među kojima se ističe Gazi Husrev-begovu džamiju u Sarajevu. Mehmed-beg Sokolović bio je jedan od najmoćnijih ljudi u Osmanskom Carstvu u drugoj polovici 16.

stoljeća. Njegova djeca, unuci i potomci su se nastavili istaknuti u raznim područjima, uključujući politiku, umjetnost i društveni život.Jedan od najpoznatijih potomaka obitelji Sokolović bio je Mak Dizdar, poznati bosanskohercegovački književnik i pjesnik. Njegov opus se sastoji od brojnih djela koja su obilježila bosansku književnost. Također, neki od povijesnih članova ove obitelji su bili Hadži Mehmed-aga Sokolović, koji je bio zapovjednik bosanskih jedinica u bitci kod Siska, te Mustafa Sokolović, koji je bio osmanski vezir i guverner Bosne.Sokolovići su kroz svoju povijest ostavili dubok trag u kulturi, umjetnosti, politici i društvu Bosne i Hercegovine, ali i šire. Njihovo prezime i danas je prisutno u mnogim zemljama, a obitelj Sokolović je zasigurno jedna od najznačajnijih obitelji u povijesti ovog dijela svijeta.