Značenje i porijeklo imena Pavlija

Značenje imena Pavlija: Od Pavla do Pavlije

Ime Pavlija je muško ime koje se rijetko koristi u Hrvatskoj, ali je zato prisutno u drugim zemljama poput Italije, Španjolske i Portugala. Ime je nastalo od imena Pavla, koje je grčkog podrijetla.

Pavle je ime koje se sastoji od dvije riječi "pauo" što znači "mali" i "ouros" što znači "planina". Dakle, Pavle znači "mali planinar" ili "onaj koji dolazi s planine".Ime Pavle je bilo vrlo često u ranom kršćanstvu, a najpoznatiji nositelj tog imena je sveti Pavao, jedan od najvažnijih apostola Isusa Krista. On je bio poznat po svojim putovanjima i propovijedima te je napisao nekoliko knjiga Novog zavjeta.Ime Pavlija se javlja u kasnijem razdoblju i predstavlja žensku varijantu imena Pavle.

Pavlija je ime koje se sastoji od istih korijena kao i Pavle, ali se razlikuje po završetku. Dok Pavle završava na slovo "e", Pavlija završava na slovo "a".

Iako je ime Pavlija rijetko u Hrvatskoj, u drugim zemljama poput Italije i Španjolske je vrlo popularno. U Italiji, Pavlija se često koristi kao žensko ime, dok se u Španjolskoj koristi i za muškarce i za žene.Ukratko, značenje imena Pavlija je povezano s planinama i dolazi od imena Pavla. Pavlija je ženska varijanta imena Pavle iako se u nekim zemljama koristi i kao muško ime.