Značenje i porijeklo imena Lada

Značenje i porijeklo imena Lada u slavenskoj mitologiji

U slavenskoj mitologiji, ime Lada ima važno značenje. Ona je božica ljubavi, plodnosti, rata i sreće. Njezino ime najčešće se povezuje s ljubavlju i plodnošću te se smatra da je ona zaštitnica braka i obitelji. Postoje različite teorije o porijeklu imena Lada.

Jedna od njih kaže da ime dolazi od riječi "lad" što znači "znanje" ili "besmrtnost". Druga teorija kaže da je ime Lada povezano s riječju "ladati" što znači "pjevati" ili "pjevati uz glazbu".Prema nekim pričama, Lada je bila kći boga Dazboga i sestra boga Svaroga. Povezana je s brojnim slavenskim narodnim običajima i ritualima, uključujući i obilježavanje Kupala, koji se slavi u vrijeme ljetnog solsticija, a u čast boginje Lade.

Također, u nekim krajevima, Lada se slavi kao božica zimskog solsticija.U slavenskoj mitologiji, Lada se prikazuje kao prekrasna žena s dugom kosom i ružičastom odjećom. Često je prikazana s krunom od cvijeća i grančica, a uvijek je okružena cvijećem i plodovima. Smatra se da je ona umjetnica i majstorica koja vlada glazbom i plesom.

U ruskoj kulturi, Lada se povezuje s ljepotom i elegancijom. Postoji čak i ples pod nazivom "Lado" koji se izvodi na ruskom dvoru u čast boginje. Ime Lada također se često koristi kao žensko ime u Rusiji i drugim slavenskim zemljama, a ima i svoju ulicu u Moskvi.Ukratko, ime Lada ima duboko značenje u slavenskoj mitologiji, a povezano je s ljubavlju, plodnošću, umjetnošću i srećom. Ime se smatra važnim u ruskoj kulturi, a često se koristi kao žensko ime.