Značenje i porijeklo prezimena BILAN

Značenje prezimena BILAN: Odakle potječe?

Prezime Bilan je jedno od češćih prezimena u Hrvatskoj te se može naći u različitim dijelovima zemlje. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 2,500 osoba s prezimenom Bilan.

No, odakle to prezime potječe i kakvo je njegovo značenje?Prezime Bilan je jedno od prezimena koja su nastala od imena. U ovom slučaju, ime Bilan dolazi od imena Milan koje je slovenskog porijekla. U slovenskom jeziku, ime Milan znači "milostan", "omiljeni" ili "drag". Ono se sastoji od dvije riječi: "mil" što znači "drag" i "an" što znači "čovjek".

Ime Milan je bilo popularno u slovenskim krajevima te se proširilo i na druge dijelove bivše Jugoslavije.Prezime Bilan se pojavljuje u Hrvatskoj u 17. stoljeću, a prvi put se spominje u selu Bilaj kod Orahovice. Prezime se kasnije širi i na ostala područja, a najviše se može pronaći u sjeveroistočnom dijelu Hrvatske.

Prema nekim izvorima, prezime Bilan je nastalo od imena Milan, koje se skraćivalo u Mil, a zatim se dodavala slovenska imenica za malo, što bi značilo da prezime Bilan označava malog Milana.Ipak, postoji i druga teorija koja govori o porijeklu prezimena Bilan. Prema njoj, prezime Bilan je nastalo od slovenske riječi "bilan", što znači "brijeg". To bi značilo da je neka obitelj s tog područja dobila prezime po mjestu na kojem su živjeli ili po nekom zemljištu koje su posjedovali.U svakom slučaju, prezime Bilan je jedno od češćih hrvatskih prezimena koje se može pronaći diljem zemlje. Iako nije potpuno jasno kako je došlo do nastanka ovog prezimena, zna se da potječe od imena Milan i da se prvi put pojavilo u 17. stoljeću.