Značenje i porijeklo prezimena MIOKOVIĆ

Značenje prezimena Mioković: Odakle potječe?

Prezime Mioković jedno je od brojnih hrvatskih prezimena koje su nastala na temelju osobnih imena. Ovo prezime potječe od muškog imena Mio, koje je u hrvatskoj onomastičkoj tradiciji zabilježeno kao kraćenica od imena Mihael.

Stoga se prezime Mioković može prevesti kao "pripadnik Mihaelove obitelji" ili "potomak Mihaela".Prezime Mioković najviše je zastupljeno u Dalmaciji, osobito u Šibeniku i okolici, ali postoje i obitelji s ovim prezimenom u drugim dijelovima Hrvatske, poput Zagreba i Osijeka. Prema statistikama iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 1.300 osoba s prezimenom Mioković.Prema hrvatskoj onomastičkoj tradiciji, prezime Mioković spada u skupinu prezimena koje su nastala na osnovu osobnih imena.

U ovu skupinu spadaju i druga prezimena poput Ivančević, Stjepanović, Antolić, itd. Prezimena nastala na temelju osobnih imena bila su vrlo česta u prošlosti i služila su kao jednostavan način identifikacije osoba u manjim zajednicama.Prezime Mioković može se naći i u nekim drugim zemljama, poput SAD-a, Kanade, Australije i Njemačke, gdje su se neki pripadnici ove obitelji preselili tijekom proteklih stoljeća.

Međutim, broj ljudi s ovim prezimenom izvan Hrvatske relativno je mali u usporedbi s brojem pripadnika ove obitelji u samoj Hrvatskoj.Uz prezime Mioković, postoji i varijanta ovog prezimena - Miokovič, koja se također javlja u Hrvatskoj i nekim drugim zemljama. Uz to, postoje i druga prezimena koja su nastala na temelju muškog imena Mio, poput Miomirski, Mioksić, Miovčić, itd.Ukratko, prezime Mioković potječe od muškog imena Mio, koje je u hrvatskoj tradiciji zabilježeno kao kraćenica od imena Mihael. Prezime je nastalo na temelju osobnih imena te se može prevesti kao "pripadnik Mihaelove obitelji" ili "potomak Mihaela". Najviše je zastupljeno u Dalmaciji, a postoji i varijanta ovog prezimena - Miokovič.