Značenje i porijeklo prezimena SMILOVIĆ

Značenje prezimena Smilović: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena SMILOVIĆ: Odakle potječe?Prezime Smilović ima korijene u hrvatskom jeziku te se sastoji od dva dijela - "smil" i sufiksa "-ović". Smil se može prevesti kao "ljubav", "nježnost" ili "dobrota", dok sufiks -ović označava pripadnost nekom rodu ili obitelji. Stoga se Smilović može interpretirati kao "pripadnik ljubazne obitelji" ili "pripadnik obitelji koja njeguje ljubav i nježnost".

Prezime Smilović prisutno je uglavnom u Hrvatskoj, ali i u dijelovima Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj je bilo 1.120 osoba s prezimenom Smilović, a najviše ih je bilo u Zagrebu, Splitu i Osijeku.

Prema nekim izvorima, prezime Smilović se pojavljuje već u 15. stoljeću u Dubrovniku, gdje je jedan od pripadnika obitelji Smilović bio trgovac. Tijekom 19.

i 20. stoljeća prezime Smilović širilo se različitim dijelovima Hrvatske, a posebno je zabilježeno u Dalmaciji i Slavoniji.Uz prezime Smilović javljaju se i varijacije poput Smiljanović, Smiljanić, Smiljčić i slično, no sva znače slično - pripadnost obitelji koje njeguju ljubav i nježnost.U svakom slučaju, prezime Smilović nosi pozitivnu konotaciju i odražava vrijednosti koje bi svi trebali njegovati u svojim obiteljima i među svojim bližnjima - ljubav, nježnost i dobrotu.