Značenje i porijeklo prezimena DRŽANIĆ

Značenje prezimena DRŽANIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena DRŽANIĆ: Odakle potječe?Prezime Držanić jedno je od brojnih prezimena koja se mogu pronaći u Hrvatskoj. Prezime ima korijene u starohrvatskom jeziku, a nastalo je od imena Držan, što znači čovjek koji drži, čuva ili brani nešto. Prezime Držanić je dakle nastalo od imena Držan, a sufiks -ić dodan je kako bi se označilo da se radi o potomcima osobe s tim imenom.Prezime Držanić je relativno često u Hrvatskoj te se može pronaći u različitim dijelovima zemlje.

Prema podacima iz 2011. godine, u Hrvatskoj je živjelo 1.105 osoba s prezimenom Držanić. Najveći broj osoba s ovim prezimenom živi u Zadarskoj županiji, a zatim slijede Splitsko-dalmatinska, Zagrebačka i Šibensko-kninska županija.Prezime Držanić se prvi put spominje u pisanim izvorima u 16.

stoljeću. U to vrijeme, prezime se pojavljuje u Dalmaciji, a kasnije se proširilo i na druge dijelove Hrvatske. Prezime Držanić može se pronaći i u nekim drugim zemljama, poput Srbije i Bosne i Hercegovine.U Hrvatskoj postoji nekoliko poznatih osoba s prezimenom Držanić.

Među njima su književnik Marin Držanić, koji je živio u 16. stoljeću te je napisao nekoliko djela, te nogometaši Ivan i Mateo Držanić.Prezime Držanić ima zanimljivo značenje i svoje korijene u starohrvatskom jeziku. Iako se prvi put spominje u 16. stoljeću, danas je relativno često u Hrvatskoj i može se pronaći u različitim dijelovima zemlje.