Značenje i porijeklo prezimena ŠTULIĆ

Značenje prezimena ŠTULIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena ŠTULIĆ: Odakle potječe?Prezime Štulić jedno je od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj, ali ima zanimljivo porijeklo i značenje. Prezime Štulić potječe iz dalmatinskog kraja, točnije iz okolice Zadra. Prezime Štulić spada u kategoriju prezimena koja su nastala od nadimaka, a nadimak Štulić dolazi od riječi "štula".

Riječ "štula" u dalmatinskoj kulturi označava drvenu posudu za vodu koja se koristila za pranje rublja ili za druge kućanske potrebe. Prezime Štulić tako je nastalo od osobe koja je bila zadužena za pranje rublja u kućanstvu ili je možda bio izrađivač štula.Prezime Štulić prvi se put spominje u arhivskim dokumentima iz 17.

stoljeća u okolici Zadra, a tijekom vremena se proširilo i na druge dijelove Hrvatske. Danas je prezime Štulić najzastupljenije u Zadarskoj županiji, ali se može pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske.Zanimljivo je da u Hrvatskoj postoji i poznati glazbenik po imenu Goran Štulić, koji je rođen u Zadru.

Iako nije poznato da li je povezan s obitelji Štulić koja potječe iz istog kraja, moguće je da je njegovo prezime također nastalo od istog nadimka.Ukratko, prezime Štulić potječe iz dalmatinskog kraja i nastalo je od nadimka "štula", koji označava drvenu posudu za vodu. Prvi put se spominje u arhivskim dokumentima iz 17. stoljeća, a danas je najzastupljenije u Zadarskoj županiji.