Značenje i porijeklo prezimena TRBUŠIĆ

Trbušić - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Trbušić jedno je od manje čestih prezimena u Hrvatskoj, ali ima zanimljivu povijest i porijeklo. Ime Trbušić dolazi od riječi trbuša, što znači trbuh. Prezime Trbušić nastalo je kao nadimak za nekoga tko je imao veći trbuh ili je bio poznat po pretilosti.

Nadimak se postupno pretvorio u prezime i prenio se na potomke.Prezime Trbušić prvi put se spominje u 17. stoljeću u mjestu Križevci u Hrvatskoj. Prema nekim izvorima, prezime Trbušić može biti povezano s prezimenom Trbović, koje je također nastalo od riječi trbuša.

Prezime Trbović nastalo je kao nadimak za nekoga tko je imao veliki trbuh ili je bio poznat po pretilosti.Prezime Trbušić danas se može pronaći u različitim dijelovima Hrvatske, posebno u sjevernom dijelu zemlje. Mnogi nositelji prezimena Trbušić bave se poljoprivredom, a neki se bave i drugim zanimanjima.

Uz Hrvatsku, prezime Trbušić može se pronaći i u drugim zemljama, poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore. U tim zemljama prezime Trbušić također ima isto značenje i porijeklo.Ukratko, prezime Trbušić nastalo je kao nadimak za nekoga tko je imao veći trbuh ili je bio poznat po pretilosti. Prezime se prvi put spominje u 17. stoljeću u Križevcima u Hrvatskoj, a danas se može pronaći u različitim dijelovima Hrvatske i drugim zemljama.