Značenje i porijeklo prezimena PUTRIĆ

Značenje i porijeklo prezimena PUTRIĆ: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime Putrić jedno je od brojnih prezimena koja su nastala od imena zanimanja. Ovo prezime pojavljuje se u Hrvatskoj, a pretpostavlja se da potječe iz sjeverne Hrvatske.Prema nekim izvorima, prezime Putrić potječe od riječi "putar", što znači onaj koji vodi put ili onaj koji se bavi održavanjem cesta. Ova teorija ima smisla jer su se u prošlosti putari bavili održavanjem cesta, a to je bila jako važna uloga u društvu.

Druga teorija kaže da prezime Putrić potječe od riječi "put", što znači put, staza ili cesta. Ova teorija ima smisla jer su se u prošlosti ljudi često nazivali po mjestima ili stvarima koje su bile važne za njihovu svakodnevnicu.Prezime Putrić prvi put se spominje u 17. stoljeću u Hrvatskoj.

Danas je prezime Putrić relativno rijetko u Hrvatskoj, ali se može pronaći u različitim dijelovima zemlje.Prema podacima iz 2011. godine, najviše osoba s prezimenom Putrić živi u gradu Zagrebu, a zatim slijede gradovi Osijek i Varaždin. Prezime Putrić može se pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske, kao što su Slavonija, Dalmacija i Istra.

Također, prezime Putrić može se pronaći i u drugim zemljama, kao što su Srbija, Bosna i Hercegovina, Slovenija i Austrija.Ukratko, prezime Putrić potječe od riječi zanimanja ili riječi koja opisuje mjesto. Prezime se prvi put spominje u 17. stoljeću u Hrvatskoj, a danas se može pronaći u različitim dijelovima Hrvatske i drugim zemljama.