Značenje i porijeklo prezimena ŠINTIĆ

Značenje i porijeklo prezimena ŠINTIĆ: Povijest i genealogija obitelji ŠINTIĆ.

Značenje i porijeklo prezimena ŠINTIĆ: Povijest i genealogija obitelji ŠINTIĆPrezime ŠINTIĆ je jedno od najčešćih prezimena u Bosni i Hercegovini, a prema nekim izvorima, potječe iz sela Šintići u blizini Gradačca. Ovo prezime se najčešće pojavljuje u sjevernom dijelu Bosne, ali se može pronaći i u drugim dijelovima zemlje.Prema nekim teorijama, prezime ŠINTIĆ potječe od turske riječi "şahinti", što znači "sokolov gnijezdo". Drugi izvori tvrde da je riječ o starom bosanskom prezimenu "Šintićević", koje se sastojalo od imena "Šintić" i sufiksa "-ević".

Prezime ŠINTIĆ se prvi put pojavilo u pisanim dokumentima u 18. stoljeću, kada se spominje jedan Jakov Šintić u selu Šintići.Obitelj ŠINTIĆ ima bogatu povijest i genealogiju, a neki njeni članovi su ostavili značajan trag u bosanskohercegovačkoj kulturi i povijesti. Jedan od najpoznatijih članova obitelji je Safet Šintić, poznati bosanskohercegovački književnik i novinar.

Rođen je 1939. godine u selu Pribava kod Gračanice, a svojim djelima je značajno doprinio bosanskohercegovačkoj književnosti. Njegova najpoznatija djela su "Bosanskohercegovačka trilogija" i "Bošnjaci u svijetu".Još jedan značajan član obitelji ŠINTIĆ je Hamdija Šintić, poznati bosanskohercegovački glumac.

Rođen je 1948. godine u Sarajevu, a svoju glumačku karijeru je započeo u Narodnom pozorištu Sarajevo. Ostvario je brojne uloge u filmovima, televizijskim serijama i pozorišnim predstavama, a jedna od njegovih najpoznatijih uloga je uloga u filmu "Otac na službenom putu" redatelja Emira Kusturice.Uz poznate književnike i glumce, obitelj ŠINTIĆ ima i druge značajne članove, poput umjetnika, znanstvenika i sportaša. Njihova bogata povijest i genealogija svjedoče o značajnom doprinosu ove obitelji bosanskohercegovačkoj kulturi i društvu.