Značenje i porijeklo prezimena ILEŠ

ILEŠ - značenje i porijeklo prezimena

Prezime ILEŠ pripada skupini prezimena koja su nastala od osobnih imena. Prezime ILEŠ je izvorno bilo ime koje se koristilo u Mađarskoj, a koje je bilo u uporabi u 16. i 17. stoljeću.

Ime ILEŠ je izvedeno iz mađarskog imena Ilija, koje je pak izvedeno iz hebrejskog imena Eliyahu, što znači "Moj Bog je Jahve".Prezime ILEŠ se danas najčešće pojavljuje u Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji, Slovačkoj, Rumunjskoj i Ukrajini. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi 142 osobe s prezimenom ILEŠ, a najviše ih je u Međimurskoj županiji.Prezime ILEŠ se u Hrvatskoj prvi put spominje u 18.

stoljeću, a najviše se pojavljuje u Međimurju. Prema nekim izvorima, prezime ILEŠ potječe od doseljenika iz Mađarske koji su se naselili u Međimurju u 18. stoljeću. Drugi izvori navode da je prezime ILEŠ nastalo od imena Ilija koje su nosili članovi jedne obitelji u Međimurju, te se kasnije pretvorilo u prezime.

Uz prezime ILEŠ, postoje i varijante ovog prezimena poput ILEŠIĆ, ILEŠEV, ILEŠIĆEV, ILEŠIN i ILEŠNIK. Ove varijante prezimena nastale su od prezimena ILEŠ i dodavanjem sufiksa koji označava pripadnost ili posjedovanje.U zaključku, prezime ILEŠ ima mađarsko porijeklo i izvorno je bilo osobno ime. Danas se najčešće pojavljuje u Hrvatskoj, a najviše u Međimurju. Prezime ILEŠ ima nekoliko varijanti koje su nastale dodavanjem sufiksa koji označava pripadnost ili posjedovanje.