Značenje i porijeklo prezimena RUKLIĆ

Značenje prezimena RUKLIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena RUKLIĆ: Odakle potječe?Prezime RUKLIĆ je relativno rijetko u Hrvatskoj, a prema nekim izvorima, potječe iz Dalmacije. Ime RUKLIĆ izvedeno je od imena RUKA, što je starohrvatsko ime koje se koristilo u srednjem vijeku.

Prezime RUKLIĆ se prvi put pojavljuje u pisanim dokumentima u 18. stoljeću u Dalmaciji, a tijekom vremena se širilo i na druge dijelove Hrvatske. Prema nekim izvorima, prezime RUKLIĆ potječe iz mjesta Rukavac na otoku Visu, gdje su živjeli brojni Ruklići.

Postoji i teorija da prezime RUKLIĆ potječe od riječi RUKA, što bi značilo da su nositelji tog prezimena bili vješti u nekom poslu koji se obavljao rukama. Također, neki izvori navode da je prezime RUKLIĆ nastalo od riječi RUKA i LIĆ, što bi značilo da su nositelji tog prezimena bili vješti u obradi drveta.U Hrvatskoj danas postoje brojne obitelji s prezimenom RUKLIĆ, a najviše ih živi u Dalmaciji i Zagrebu.

Prezime RUKLIĆ često se pojavljuje u kombinaciji s drugim prezimenima, kao što su Šimić-Ruklić ili Barić-Ruklić.Uz prezime RUKLIĆ veže se i nekoliko poznatih osoba, među kojima su akademik Zvonimir Ruklić, hrvatski rukometaš Ivan Rukavina Ruklić te hrvatski nogometaši Mario Rukavina i Ivan Rukavina.Ukratko, prezime RUKLIĆ potječe iz Dalmacije, a ime je izvedeno od starohrvatskog imena RUKA. Postoji nekoliko teorija o značenju prezimena RUKLIĆ, no najčešće se veže uz vještinu u nekom poslu koji se obavlja rukama ili obradu drveta.