Značenje i porijeklo prezimena ŠKORO

Značenje prezimena ŠKORO: Odakle potječe ime?

Prezime ŠKORO vrlo je često u Hrvatskoj, ali i u okolnim zemljama poput Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Zanimljivo je da se prezime ŠKORO u svim tim zemljama piše i izgovara na isti način, što ukazuje na zajedničko porijeklo.Značenje prezimena ŠKORO nije do kraja poznato, ali se pretpostavlja da potječe od riječi "škura". "Škura" je arhaičan izraz koji se koristio za opisivanje siromašnih i oskudnih prostora.

Prema nekim teorijama, prezime ŠKORO moglo bi označavati osobu koja je živjela u takvom prostoru ili je bila vlasnik takvog prostora.Postoje i druge teorije o značenju prezimena ŠKORO. Neki tvrde da je prezime nastalo od imena ŠIMUN, dok drugi smatraju da je povezano s riječju "škuribanda", što je nekad bio naziv za skupinu ljudi koji su se bavili krađom i pljačkom. Ipak, ta teorija nije potvrđena i smatra se manje vjerojatnom.Porijeklo prezimena ŠKORO datira još od srednjeg vijeka.

Prvi put se spominje u dokumentima iz 14. stoljeća na području Dubrovnika, a kasnije se proširilo na područja današnje Hrvatske i susjednih država. Prema nekim izvorima, prezime ŠKORO bilo je vrlo često među vojnicima koji su se borili za Hrvatsku u 16. i 17.

stoljeću.Prezime ŠKORO danas je vrlo prevalentno u Hrvatskoj, osobito u Dalmaciji i Slavoniji. Među poznatijim nositeljima prezimena su glazbenik Miroslav Škoro, političar i bivši saborski zastupnik Željko Škoro te bivši hrvatski rukometaši Goran i Mirza Škoro.Iako točno značenje prezimena ŠKORO nije sasvim jasno, njegovo porijeklo datira još iz srednjeg vijeka. Danas je ŠKORO jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj i okolnim zemljama, a među poznatijim nositeljima su glazbenik Miroslav Škoro i političar Željko Škoro.